Szebényi Dániel: „Szeretnék folyamatosan alkotni és koncertezni”

  03 Apr 2023

A DAL című műsorban állt közönség elé Szebényi Dániel a Vigasztaló című szerzeménnyel, amit nem csak énekelt, de élőben zongorázott is a színpadon.

– Mi az egyéni célod ezzel a szerepléssel?

– Konkrétan megfogalmazható egyéni célom, vízióm nincs, de az biztos, hogy vannak olyan dolgok, elképzelések, amik igazából egyik produkcióhoz sem illenek abban a formában, ahogy megszületnek a fejemben. A saját nevem alatt mindig is ilyen dolgok fognak készülni. Az igazság az, hogy különböző neveken és formációkon belül ugyanazzal az alkotóközösséggel alkotunk már hosszú évek óta. Ezt a közösséget egyébként szeretném megjeleníteni a műsorban is. A lényeg talán az, hogy megvan a fórum arra, hogy az ilyesfajta, magyar nyelvű zenei ötleteimet is megvalósítsam.

– Hogyan mutatnád be a dalodat? A te olvasatodban mi az üzenete, a mondanivalója?

– A dalom legegyszerűbben kifejezve egy fohász. Szerintem szólhat több mindenről is, de nekem azt fejezi ki, hogy a legnehezebb napok, hetek, hónapok alatt is van miért felkelni, és keresni kell a szeretetet a saját életünkben. A szeretet rengetegféleképp megnyilvánulhat, és a legnagyobb űrt is képes kitölteni az ember szívében. Anélkül, hogy nagyon erősen, „megmondóemberként” prédikáljak, csak a saját tapasztalatomat szeretném megosztani. Rengeteg tragédia ért az elmúlt évek során, és a körülöttem lévő család, barátok szeretete nélkül nem sikerült volna még annyira sem talpra állni, mint most. Mindannyiunk élete rengeteg küzdelmet rejt, de az, hogy hogyan vesszük fel a harcot a mindennapok ellen, rajtunk is múlik. Ezzel a dallal azt szeretném megmutatni a fenti érzelmek mellett, hogy merjünk nyitottak lenni más emberek iránt, merjük kifejezni magunkat, tegyük meg azokat a lépéseket, amiken gondolkozunk, változtassunk, ha úgy érezzük, nem vagyunk a helyünkön. Ez az egyik legfontosabb dolog, amit megtanulhatunk az életünk során. Szeretni önmagunkat és másokat.

Sokféle formációban

– Milyen formációkban lehet mostanában találkozni veled? Melyik miért kedves a szívednek?

– Az elmúlt 3 év meghozta az életembe az egyszerűséget. Értem ezt úgy, hogy a viharos 2010-es évek után, amikor rengeteget játszottam, Magyarországon és a világ körül rengeteg helyen, egyre inkább fordultam vissza az alkotóközösség felé. A Kowalsky meg a Vega zenekarból való távozásom után (2022) alakult meg a godfater. zenekar, ahol a legendás Tátrai Tibor mellett Borlai Gergő, Gotthárd Misi és Kéri Samu a társam. Ezzel a zenekarral is, mint ahogy az összes többivel, azt a filozófiát követjük, hogy a régi tradíciókat próbáljuk átadni mai generációknak, transzformálni ezeket az értékeket és képviselni az élőzenét, annak fontosságát. Ez a formáció azért is különösen kedves, mert együtt játszhatok azokkal az emberekkel, akikkel „felnőttem”. Tibusz és Gergő felvételei végigkísérték a gyerekkoromat és a fiatal felnőttkoromat. Hobo Blues Band, Tátrai Band, Boom Boom, Presser Gábor, European Mantra, Jamie Winchester. Ezeket az előadókat mindig is nagyon szerettem. Talán ezért is volt olyan könnyű megtalálni a közös „nyelvet” velük, hiszen én mindig is tudtam, hogy ők „milyenek”.

Misivel egyébként alapítottunk egy blues duót is, a nagyon meglepő Blues MD néven, amivel szintén koncertezünk országszerte, illetve ezzel a zenekarral a nemzetközi vizekre is kievezünk. Rengeteg ötletünk van, de az alap ugyanaz, mint a godfater.-nél. Szeretnénk ápolni a blues hagyományait. Misi­vel már több mint 10 éve vagyunk nagyon jó barátok. Ezért is különleges nekem ez a „banda”. A legjobb barátommal utazhatom be az országot, világot, közben pedig eljátsszuk a kedvenc saját és feldolgozás dalainkat. Valamilyen szinten ez a produkció egy visszafordulás a gyökerekhez is. Amellett, hogy a blues ilyesmi formában indult, mi is így kezdtünk el közösen alkotni még a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszakán eltöltött évek alatt.

Borlai Gergővel, Misivel és Gudics Martinnal van egy jazz-rock zenekarunk is, Electric Shock néven. Ebben a bandában fúziós jazz-rockot játszunk, és minden évben csinálunk egy kisebb-­nagyobb nemzetközi turnét. A banda basszusgitárosa eredetileg Anton Davidyants, de ő a jelenlegi helyzetben sajnos Oroszországból nem tud könnyen eljutni hozzánk. Ezzel a bandával hamarosan megjelentetjük új lemezünket is.

A Kowalsky meg a Vega zenekarral a kapcsolat megmaradt, nemrég jelent meg közös dalunk, illetve az Aréna-koncerten is ott voltam a srácokkal. Közreműködőként előfordulok néha Random Trip koncerteken is, illetve meglátjuk, hogy mit hoz a jövő.

Koncert a Barba Negrában

– Milyen zenei stílus jellemző a godfater.-re, milyen értékek mentén alkottok és zenéltek?

– Talán a legjobban a pop, blues és rock trió tud minket behatárolni. Bár zenénk a rockzenekarok hangosságával rendelkezik, a bluesra jellemző improvizációk és felfogás van benne, mégis közérthető, és élvezhető, mint a pop zenekarok. Ez is a legfontosabb, ami mentén muzsikálunk.

– Hol lehet találkozni veletek a közeljövőben?

– Következő koncertünket május 13-án adjuk a Barba Negrában. Érdemes eljönni, mert folyamatosan változtatunk, mindig emelünk be új dolgokat a műsorba vagy a produkcióba. Nem az a zenekar vagyunk, ahol a körítés dominálna, de most készülünk pár meglepetéssel. Április 10-ig még kedvezményes áron lehet a jegyekhez hozzájutni, bár a készlet már fogyóban van, szóval érdemes mindenképp megvásárolni előre a jegyet.

– Milyen terveid vannak a távolabbi jövőre vonatkozóan?

– Nagyon szeretném, ha minél több emberhez el tudnánk jutni a godfater. és Blues MD zenekarokkal. Hosszú távon szeretnék minden produkciómmal úgy felépülni, hogy folyamatosan alkothassunk és koncertezhessünk. Egyébként pedig a hosszú távú terv az, hogy folytassuk a jelenlegi munkánkat, csak még nagyobb intenzitással!

Budai Klára